Australiër Matthews pakt wereldtitel bij beloften

vr 01/10/2010 - 09:03 De Australiër Michael Matthews is voor eigen volk wereldkampioen bij de beloften geworden. Hij was in Geelong de snelste van een uitgedund peloton. Beste Belg was Laurens De Vreese. Hij sprintte naar de zevende plaats. Opvallend: er waren twee bronzen medailles.

De eerste aanvaller van de dag was Benjamin King, pas nog Amerikaans kampioen bij de profs geworden. Achter hem reed een Australiër met de naam... Benjamin King. Maar die kreeg het gat niet dicht en moest gezelschap dulden.

AP

King (de Amerikaan) liep zes minuten uit, maar op 50 kilometer van de streep werd hij dan toch bijgehaald, door Moreno Moser, neef van ex-wielrenner Francesco Moser. Moser zong het 20 kilometer uit en werd toen gegrepen door het peloton.

De Belgen staken zich zeker niet weg en De Vreese, Wallays en Eijssen probeerden even weg te springen. In de laatste ronde ging de Fransman Gallopin, maar een man of 30 spurtte voor de zege.

Eijssen zette zich op 1,5 km van de streep op kop voor De Vreese, maar die raakte in de spurt wat ingesloten. Matthews imponeerde en liep in de slotmeters nog een fietslengte uit. De Vreese spurtte knap naar een zevende plaats.

uitslag

1. Michael Matthews (Aus) 159 km in 4u01'23"
2. John Degenkolb (Dui) zelfde tijd
3. Taylor Phinney (VS)
3. Guillaume Boivin (Can)
5. Arnaud Demaré (Fra)
6. Sonny Colbrelli (Ita)
7. Laurens De Vreese
8. Sebastian Lander (Den)
9. Juan José Lobato (Spa)
10. Vjatsjeslav Koeznetsov (Rus)
22. Yannick Eijssen
58. Julien Vermote op 1'04"
59. Jelle Wallays zelfde tijd
91. Arthur Vanoverberghe 10'07"